Kertes / Családi ház villanyszerelése és a kültéri fogyasztók kialakítása.

A családi ház villanyszerelés felújításánál a sok szakipar mellett a villanyszerelővel is szükséges előzetes egyeztetés a beépítendő elektromos berendezésekről és azok teljesítményéről. Sok problémától mentesülünk, ha mindent előre megtervezünk és villanyszerelőként is könnyebb elektromos hálózat rendszert tervezni, ha tudjuk a teljesítményfelvételt és a használati igényeket.

 • Családi házak új villamos hálózatának kiépítése, felújítása.
 • Fogyasztás mérővel kapcsolatos tevékenység /külsős bevonásával/
 • Riasztó, tv, telefon, UTP, termosztát, okosház hálózat kiépítése.

Az igazán hatékony elektromos hálózat elkészítése a kertes házak esetében mindig összetettebb feladatot jelent. A lakásokkal ellentétben a kertes házaknál a kültéri fogyasztók megfelelő tervezése és előkészítése legalább olyan fontos feladatot jelent, mint az épület gondos tervezése. Tapasztalatom alapján pár kültéri fényvető és pár kültéri aljzat jut szinte mindenkinek első körben eszébe és amikor a házban a belső munkálatok nagyban zajlanak a félig kész a kerttel előtérbe kerülnek az addig fel nem merült igények. Külső pihenő terek, falak, megvilágítása, kertkapu mozgatás, öntözőrendszer, terasz és egyéb kerti hangulatvilágítások kialakítása, biztonsági rendszerek. A legtöbb kertesház rendelkezik melléképületekkel /garázs – autó töltés, tároló, műhely, nyári konyha stb../ ezen épületeket is fontos megfelelő biztonsággal és villamos energiával ellátni. Itt még nagyon sok esetben nem kerül előtérbe az úszómedence és szauna kérdése is, amely nagy áramigénnyel bíró berendezéseket is takarhat. Így már tervezéskor muszáj gondolkodni a megfelelő áramvezetési lehetőségekről és a felmerülő igények alapján történő korrekt előkészítésről. Legyen szó új építésű családi házról, vagy felújításról a korrekten előkészített villamos rendszer kialakítása megszabadítja a tulajdonost a későbbi bontással vagy kompromisszumokkal teli megoldásokkal járó munkálatoktól.

Világítás:

Senkinek nem mindegy, hogy a kaputól a bejáratig, botorkálva vagy épp balesetveszélyesen vakító reflektorok fényárban próbálunk botorkálva eljutunk a kert bármely pontjára. Fontos a megfelelő megvilágítás, de leginkább amennyiben, ha ezt egy jó kertész kezében egy kis design elemmel is társítani tudjuk. Persze nagyon sok esetben az álom és a megvalósíthatóság sok kompromisszummal jár mivel a kültéri berendezések ki vannak téve az időjárás viszontagságainak ezért a felhasználható anyagoknak több fronton is időtállónak és biztonsági szempontokból is védettnek kell lenniük.
Pár fontos megemlítendő szükségszerű kialakítás:

 • IP védelem,
 • A független áram-védőkapcsoló beépítése,
 • A megfelelő védőcsövezés és kábelárok kialakítása,
 • Plusz átjárható csövezés lefektetése.

Gyengeáramú rendszerek előkészítése / kialakítása:

Az erősáram mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a gyengeáramú rendszerek kivitelezésére is. Mára legalább ugyanannyi védőcsövet süllyesztünk a falba a gyengeáramú kábeleknek, mint az erősáram vezetékeinek. Sok esetben minden helységben is biztosítani kell internet vételezési lehetőséget (UTP) és TV csatlakozót. Riasztó rendszerek, árnyékolástechnikai vezérlők, hangrendszerek, helységenkénti hűtés – fűtés, illetve  egyre jobban kerülnek előtérbe az okosházak.

 • KATONA SÁNDOR

  Telefon: +36-20/495-31-14
  Email: katona@kismarosvillanyszereles.hu

 • NYITVATARTÁS

  Hétfő-Péntek: 8-00 – 18-00
  Szombat: Telefonos ügyelet 8-00 – 12-00